6 Ekim 2016 Perşembe

TAŞERON ŞİRKETLERDE İŞ KAZALARI

Kartal Belediyesi'nde taşeron şirket işçisi olarak çalışan Uğur Celep kaldırımı süpürürken beton mikserlerinin altında kalarak, Sarıyer Belediyesi’ne bağlı taşeron şirket işçisi, temizlik çalışanı Semavi Güneş ise üstü açık bırakılan ve yaklaşık 15 metre derinliğindeki rögara düşerek hayatını kaybetti.
Ailelerine, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı ve sabır dileriz. Canlarımızı yitirmenin derin üzüntüsü içindeyiz.

İş kazalarında Avrupa birincisi ve dünya üçüncüsü olan Türkiye’de her gün yaşanan iş kazaları hız kesmiyor. Öncelikle belirtmek gerekir ki işçi sağlığı ve güvenliği bir insan hakkıdır.
İşgücü maliyetini düşürmek adına uygulanan taşeronlaştırma ve esnek çalıştırma biçimleri, sağlıksız ve güvencesiz çalıştırma koşulları, iş kazalarına ve ölümlere davetiye çıkarıyor. İşçi sağlığı ve güvenliği önlemlerine maliyet unsuru olarak bakılması iş kazalarını arttırıyor ve işçiler yaşamlarını kaybediyor. 
Oysa iş kazaları kader değildir. İş kazalarını önlemek elimizdedir. Bunun için öncelikle güvenceli ve sendikalı çalışma düzeni gereklidir. 
İş kazalarının önlenmesi için bilime kulak vermek; önlemleri zamanında almak ve eğitim yeterlidir.
İş kazalarının önlenmesinde başta işveren olmak üzere, sendikaların işyeri temsilcilerinin ve işçilerin önemli görev ve sorumlulukları vardır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder